Які насіння приносять користь, а не шкоду

Чим корисні насіння соняшнику

Насіння «сонячного» рослини містить багато цінних для людини елементів. Вісімдесят відсотків його складу представляють жири, з них тільки двадцять насичені. Причому насіння зовсім не містять холестерин, тому можна не турбуватися, що їх вживання негативно позначиться на серцево-судинній системі. Особливо багатий соняшник вітамінами:

  • Вітамін Е – є ліненолевую і олеїнову ненасичені кислоти, причому на 100 г продукту припадає 35,17 мг цього вітаміну, що становить понад 130 відсотків денної норми, щоб підтримати хороший стан шкіри і роботу серця, судин.
  • Вітаміни групи В – складають від 35 до 70 відсотків щоденної норми вітамінів В3, В5 і В6, які забезпечують правильне функціонування нервової системи і нормальний сон. Ці речовини також впливають на стан шкіри.
  • Вітамін РР – за змістом цього з’єднання насіння поступаються тільки арахісу, білим сушеним грибам і тунця, на 100 г доводиться 14,14 мг вітаміну.

Міститься і велика кількість таких елементів, як:

  • фосфор, селен – денна норма перевищує сто відсотків в 100 г соняшнику, ці сполуки підвищують міцність кісток, зберігають молодість і здоров’я шкіри;
  • магній, калій, цинк – забезпечують нормальну роботу кровоносної системи, зміцнюють серце і імунітет, а 100 г продукту можуть забезпечити 40% добової норми.

Цілком очевидно, що додавання насіння соняшнику в свій раціон не тільки благотворно позначиться на здоров’ї, але допоможе зберегти тонус і красу шкіри, волосся. До того ж рослинна клітковина, що міститься в насінні, значно покращує роботу кишечника.

Чим шкідливі насіння соняшнику

Але перед тим як додати цей продукт в прийом їжі, потрібно враховувати наступні моменти:

  • Організм легше засвоює жири: на переробку білків потрібно затратити енергію, а жири здатні засвоюватися самостійно. Насіння – простий джерело енергії, але якщо вона нікуди не витрачається, то жир може «відкластися про запас», насичені жирні кислоти легко можуть сформуватися в жирову тканину, яка осяде на боках.
  • Висока калорійність: наприклад, плитка шоколаду матиме в два рази менше калорій, чим 100 г насіння. Тому їх слід вживати невеликими кількостями, так як можна легко отримати надлишкову вагу.
  • Вплив на серце: солоні насіння, зважаючи на високий вміст натрію, можуть збільшувати кров’яний тиск, що негативно позначається на роботі всієї серцево-судинної системи, до того ж можливе виникнення набряків через те, що сіль буде затримувати воду.
  • Шкідливі компоненти: під час досліджень було виявлено, що пакетовані насіння перевищують за змістом такий небезпечний елемент, як кадмій. Він здатний накопичуватися в тканинах органів і тим самим провокувати розвиток патологічних процесів.
  • Ушкодження зубної емалі: сильна механічна дія насіння на зуби може нашкодити їх захисній оболонці. Якщо регулярно гризти лушпиння, то неминуче утворення тріщин і руйнування зубної тканини.

Не варто забувати про те, що склад досить нестабільний і залежить від способу обробки насіння, від умов зберігання і тривалості. Якщо не дотримуватися умов, обумовлені на упаковці, то можлива не тільки втрата всіх корисних властивостей, але і погіршення якості, свіжості продукту.

Як їсти насіння, щоб отримати максимум користі

Щоб отримати всю користь від насіння соняшнику при їх вживанні, перш за все потрібно правильно вибрати продукт. На що треба звернути увагу:

  • краще купувати насіння в шкірці, – очищені абсолютно марні, тому що входять до складу жири реагують з атмосферним киснем і втрачають всі корисні властивості;
  • при виборі подивитися на дату розфасовки, найкращий варіант вересень-жовтень, так як весняний врожай не має стільки цінних компонентів, скільки осінній;
  • ніколи не беріть смажене насіння, рослинна олія тільки додасть зайвих калорій, а термічна обробка вб’є всі вітаміни, за винятком рослинної клітковини.

Але важливо й правильно готувати продукт. Не забувайте:

  • перед приготуванням ретельно промивати їх в проточній воді – за час обробки, зберігання і транспортування осіло дуже багато пилу й очевидно, що вони не можуть бути абсолютно чистими;
  • під час обсмажування вкрай не рекомендується використовувати масло і сіль – це додасть тільки калорій і забере первинний смак;
  • не варто піддавати насіння високих температур, набагато краще трохи їх підсушити, – такий спосіб обробки збереже максимум корисних властивостей;
  • готові насіння краще очищати руками і не травмувати зайвий раз свої зуби.

Безумовно, насіння соняшнику – цінний скарб з важливими мікроелементами і вітамінами. Ні в якому разі не можна повністю виключати їх зі свого раціону, але в усьому має бути міра. Важливо пам’ятати про негативні сторони вживання цього продукту і серйозно підходити до його вибору і приготування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code