Які продукти важливі для підвищення імунітету?
Холода роблять наш організм особливо сприйнятливими до вірусних захворювань. Багато хто віддає перевагу приймати вітаміни, інші і зовсім уникають місць масового скупчення людей. Щоб легше пережити «небезпечний сезон» необхідно підкоригувати свій раціон – цей спосіб більш комплексний і природний. Сьогодні ми поговоримо про кращих продуктах для зміцнення імунітету. Багато з них доступні круглий рік і не завдають шкоди сімейному бюджету.
Ця рослина здавна вважається «культовим» в нашій кухні і народній медицині. Часник по праву заслужив перше місце у своєрідному рейтингу продуктів для підвищення імунітету. У списку його властивостей багато достоїнств, починаючи з профілактики атеросклерозу, закінчуючи антиоксидантними властивостями. Але головне – це імуномодулюючу дію. Засноване воно на впливі органічних кислот, кальцію, йоду, марганцю і вітамінів. Всі разом це дає потужний синергетичний ефект. Біологічна активність часнику дозволяє рятуватися від сезонних застуд багатьом поколінням. Спробуйте додати в вечірній чай ложку меду і половинку розтертого зубчики часнику. Смак спочатку незвичайний, але зміцнює і антивірусний ефект того вартий. Пророслий часник краще не купувати.
Цей пункт списку багатьом здасться не найочевиднішим. Але вченими давно помічена взаємозв’язок між вживанням мигдалю і відсутністю застуд. Даний факт відзначається в середземноморському регіоні, де цей горіх люблять додавати в самі різні салати та інші страви. Єдиний момент – мигдаль повинен бути сирим або зовсім трохи підсушеним природним способом. Мікрохвильовку використовувати забороняється. Головною «рушійною силою» є вітаміни групи В, омега-3 і калій.
Ще один потужний імуностимулюючий елемент в нашому списку продуктів для поліпшення імунітету. У нас цей овоч хоч і доступний цілий рік, але має не дуже велику армію шанувальників. І даремно, адже в брокколі багато селену і цинку, вітамінів С, і А і групи В. Особливо важливо, що вживання цього здорового овоча не дає застоюватися калових мас. Харчові волокна купіруют вогнища інфекції і організм, вільний від токсинів і шлаків, набагато простіше справляється з атакою на імунітет.
Цей продукт багато в чому схожий на брокколі, але крім того він стабілізує рівень кров’яного цукру. Даний ефект дозволяє краще справлятися з вірусами, навіть якщо вони вже проникли в організм. Спаржа відмінно впливає на нирки, що додатково страхує нашу захисну систему. Про антиоксидантні властивості та годі й казати.
Чорна редька
Даний коренеплід у нас широко поширений і популярний. Правда, не всі вміють правильно готувати страви з цієї редькою і скаржаться на неприємний запах або присмак. Щоб позбутися від такого ефекту чорну редьку потрібно подрібнити на тертці (блендером теж можна, але виділиться багато соку), підсолити і заправити рослинним маслом. Так вона повинна простояти мінімум 20 хвилин. В результаті отримуємо відмінний, дуже м’який на смак салат, який наповнить організм фітонцидами, біоактивними кислотами і вітамінами. При вже почалася застуді до редьці можна додати побільше меду і половинку подрібненого лимона з шкіркою. Смак дивний, але ефект потужний.
Цей корінь можна було б поставити на одне з перших місць нашого рейтингу продуктів для підвищення імунітету, якби його використовували в кулінарії правильно. Часто його купують в сушеної порошкової формі, додають до випічки або проварюють разом з компотом. Це теж смачно, але не особливо ефективно для підвищення імунітету. Мікроелементи на кшталт фосфору, цинку і магнію, звичайно, залишаться, а от вітаміни і біологічно активні кислоти повністю зруйнуються. Для імунної системи краще додавати потроху подрібненого кореня при заварюванні чаю або робити настої з лимоном і медом без нагрівання.
Плоди шипшини користуються величезною популярністю. І це закономірно, адже вони зміцнюють імунітет завдяки величезній кількості вітаміну C. Щоб підвищити стійкість до інфекцій і простуд, краще готувати настій в термосі за класичним рецептом. Кип’ячений компот втрачає деяку частину корисних властивостей, але в крайньому випадку згодиться і він. Спробуйте пити його вранці перед входом на роботу – прилив сил і гарний настрій гарантовано.
кісломолочка
Особливо ця група продуктів корисна для людей старшого віку і тим, хто схильний до запорів. Повільний метаболізм і недостатньо активна мікрофлора кишечника є одним з головних чинників зниження імунітету. Тому живі біфідо-і лактобактерії допоможуть швидко привести все в норму і протистояти вірусам. Для кращого ефекту рекомендується вживати один стакан (або порцію) вранці, другу перед сном. Набір же сучасної кісломолочку просто величезний: тан, кефір, йогурт, айран і т.д.
морепродукти
Прийнято вважати, що головною зброєю в боротьбі за міцний імунітет є омега-3 з морської риби. Це, звичайно ж, так, але ще більш сильним фактором є цинк і фосфор. В Японії для зміцнення імунної системи прийнято використовувати страви з кальмарів, причому готують їх дуже нетривалий час. Вітчизняні дієтологи радять для цих же цілей включити в раціон на постійній основі морську капусту.
Чорниця або журавлина
Ці ягоди відрізняються за складом і пропорції вітамінів, але по сприятливому впливу на імунітет майже ідентичні. Чорниця трохи ефективніше в питаннях профілактики, зате журавлина завдяки ударній дозі вітаміну С допомагає справлятися з початківцям нездужанням. Єдиний момент – не варто піддавати ягоди інтенсивної теплової обробки, щоб не зруйнувати все найцінніше.
Зазвичай м’ясні продукти исключатся з рекомендацій по оздоровленню раціону. Чи не станемо стверджувати про виняткову користь м’яса і ми. Однак в період перших морозів, коли організм ще не перебудувався на новий лад, цей продукт може серйозно підкріпити похитнулися сили. Краще готувати курку або телятину, хороша також індичка. Щоб підвищити біологічну цінність страви і допомогти впоратися з тваринними жирами, слід додавати побільше прянощів. Для імунітету особливо корисна куркума і пекучий червоний перець.
Ця культура не потребує багатослівному поданні. Без капусти неможливо уявити собі осінньо-зимову кухню. Частіше готуйте салат зі свіжої капусти з лимонним соком і оливковою олією. Додавайте в нього горіхи, морква, родзинки або журавлину. Капуста для імунітету буде корисна всю зиму і особливо в перші весняні місяці, коли організм втомився від холодів і важкого харчування.
Ще один незамінний продукт в харчуванні для імунітету. Нехай ми рідко вживаємо її в сирому вигляді, а при готуванні вітаміни руйнуються. Все одно в стравах залишаються мікроелементи і харчові волокна. Для тих, хто не любить цей овоч можна порекомендувати ріпу або гарбуз.
Зелений чай
Останній пункт нашого рейтингу продуктів для підвищення імунітету з кожним роком стає все популярнішим. Довгі роки він був «жіночим» напоєм, але зараз зеленим чаєм все частіше зміцнює імунітет і оздоровлюється вся сім’я. Антиоксидантні властивості цього продукту неможливо переоцінити.
До цього списку не увійшли деякі з безперечних «чемпіонів» в справі зміцнення імунітету. Але чи є сенс нагадувати про користь, наприклад, апельсинів, грейпфрута або граната. Цілющі властивості меду і лимона теж всім відомі. Сподіваємося, що включите в раціон щось з нашого переліку і це вбереже ваш організм від вірусів і простуд!