Які продукти не варто заморожувати і чому
Молоко і молочні продукти
Молочні продукти не варто заморожувати, якщо ви хочете вживати їх в природному вигляді, додавати їх в кава, чай. Справа в тому, що після розморожування молочні продукти змінюють свою структуру. Вони стають грудкуватими, непридатні до вживання.
Звичайно, їх можна заморозити, щоб в майбутньому використовувати для соусів або різного роду підлив. Але в такому випадку розморожувати їх потрібно поступово, використовуючи при цьому холодильник. Слід залишити молочний продукт в контейнері на кілька годин, і тільки після цього приступити до його обробці.
Готова їжа в паніровці
Багато хто любить використовувати паніровці в своїх стравах. Ще б пак, м’ясо виходить таким апетитним і хрустким, що слинки течуть. Як завжди, хочеться приготувати побільше, щоб потім не морочитися з приготуванням на кухнею. Але так робити не слід. Після заморожування і розморожування продукту вся панірування розм’якне і набуде вигляду каші. Отже, страва буде зіпсовано і краще його не вживати.
Сирі овочі і фрукти з високим вмістом води
Після збору врожаю хочеться подовше насолоджуватися свіжими фруктами і овочами. вихід один – морозилка. Поспішаю розчарувати багатьох садівників. Справа в тому, що вода, що міститься в фруктах і овочах, кристалізується під час заморозки. І після розморожування овочі та фрукти візьмуть вигляд не дуже апетитного пюре. Тому краще не витрачати даремно час для такого невдячного заняття. Сьогодні в магазинах свіжі овочі і фрукти можна купити цілий рік. А для того, щоб зберегти "живий" урожай, протріть фрукти з цукром, а овочі – законсервуйте.
відварений рис
Рис після варіння можна заморозити, якщо тільки в майбутньому ви хочете його використовувати для приготування фаршу, тефтелей або голубців. В іншому випадку після розморожування ви будете мати липкий і несмачний гарнір, який не захочеться їсти.
Готові макаронні вироби
Макарони, так само як і рис, не варто заморожувати. На виході ви отримаєте лише несмачний грудку тіста, який буде непридатний для вживання в їжу. Вся справа в тесті, з якого складається паста. При контакті з водою, яка буде утворюватися під час розморожування страви, макарони перетворяться в готове тісто, яке просто сліпнется.
Соуси і підливи
Йдеться про стравах, при приготуванні яких використовується крохмаль або борошно, а також про соусах в основі яких лежать курячі яйця. При розморожуванні ці продукти у вас вийдуть листковим, тобто всі їх складові розпадуться на окремі шари. І повірте, це не дуже апетитно виглядає, тим більше, не варто це вживати.
Дивно, але багато заморожують навіть сир. Якщо раптом у вас залишилися надлишки сиру, наприклад, після готування якоїсь страви, то краще з’їсти його відразу, а не залишати мерзнути в холодильнику. Якщо мова йде про твердому сирі, то після розморожування він прийме пухку структуру, буде розпадатися на грудочки. Якщо ж мова йде про м’якому сирі, наприклад, про "Моцарелла", то вода, яка міститься усередині такого сиру, кристалізується, і сир після розморожування втратить свою однорідність, перестане бути гладким.
М’ясо і риба
М’ясо і рибу ми заморожуємо практично кожен день, і це нормально. Але мова піде про повторному заморожуванню продуктів. Існує всього дві причини, чому не варто заморожувати м’ясо і рибу повторно:
- При розморожуванні м’ясо втрачає велику кількість соку, отже, чим більше заморожується м’ясо, тим суші воно стає. Риба, в свою чергу, поступово перетвориться в кашу.
- Причина, яка може коштувати вам здоров’я. З кожним повторним заморожуванням на поверхні продуктів накопичується все більше і більше бактерій. Тим самим, збільшується ризик харчового і кишкового отруєння.
Таким чином, слід вжити всю рибу і м’ясо, яке ви розморозили відразу або розморожувати рівно стільки, скільки ви зможете з’їсти за один раз, щоб уникнути повторної заморозки. Але якщо трапилася така ситуація, то краще викинути, чим ризикнути своїм здоров’ям.
Консерви
Знову ж таки, проблема в воді. Через кристалізації води збільшиться вміст всередині банки. А так як консерви знаходяться в щільному твердому просторі, це може спровокувати вибух ємності. І наслідки доведеться прибирати дуже довго.
Чи не міцний алкоголь
З міцним алкоголем при приміщенні в морозильну камеру проблем не виникає, він просто не замерзне. А ось з легким алкоголем, наприклад, з пивом, шампанським або вином – можуть виникнути ті ж самі проблеми, що і з консервами. Справа в тому, що вміст води, в таких напоях, набагато вище чим алкоголю. Отже, вода кристалізується, вміст пляшки розширюється, ємність вибухає, а ви миєте морозильну камеру.
До заморожування і разморозке продуктів харчування потрібно ставитися з розумом. В іншому випадку, це може коштувати вам зіпсованого страви, проблем зі здоров’ям або збирання холодильника. Тому просто уникайте заморозки продуктів, про які ми вам розповіли в даній статті, бережіть себе і своїх близьких.