Які алергенні продукти при годуванні груддю треба виключити?

Період лактації кардинально змінює певний етап в житті молодої мами. Звичний раціон зводиться до максимального обмеження в наборі продуктів. Це пояснюється тим, що організм немовляти дуже чутливий, і надходження нового інгредієнта може викликати алергічну реакцію. Щоб уникнути цього жінка повинна знати заздалегідь, які існують алергенні продукти при годуванні грудьми, і в якій кількості їх можна вживати.

Загальні правила харчування в період лактації

Для новонародженої дитини, як і для будь-якої людини, набір алергенів визначається в індивідуальному порядку, грунтуючись на його чутливості до окремих речовин. Коли надходження того чи іншого продукту в організм викликає у одного малюка бурхливу реакцію, інший ніяк не реагує ці речовини. Саме тому розроблена градація харчових продуктів, яка відображає ступінь їх алергенність. Тобто це застереження про підвищену ймовірність виникнення реакції або підказка, на які речовини її не буде.

Загальні умови харчування годуючої мами засновані на тому, що споживані продукти не повинні мати різкого запаху, контрастного кольору (особливо червоного), краще нейтральні смакові якості і місцеве виробництво. Імпортні, як правило, містять набір різних стабілізаторів і значна кількість консервантів.

Але це не означає, що треба виключити з раціону практично всі продукти. Нові інгредієнти слід вводити в невеликій кількості і поступово, контролюючи реакцію дитини, щоб при необхідності вчасно зупинитися. При такому підході можна збалансувати і своє харчування, не обмежуючи особистих переваг і не завдаючи шкоди малюкові.

Заборонені продукти при годуванні груддю

Щоб годування груддю не стало причиною негативних проявів у немовляти, слід до шестимісячного віку повністю виключити з меню ряд продуктів: цитрусові, яблука і груші, ягоди, морква, перець, буряк, шоколад, арахіс, какао, халву. Відносно яблук заборона відноситься до сортам червоного кольору, а зелені не потрапляють в розряд алергенних. Особливу увагу варто приділити дарів тропіків – ківі і гранат. Крім цього:

  • алкоголь навіть в невеликих кількостях згубний для дитини, оскільки потрапляє безпосередньо в мозок, кровоносні судини, нирки, серце;
  • гострі приправи, спеції, соуси, майонез, часник, оцет, пряні заготовки, а також консерви викликають проблему з органами травлення;
  • шоколад відноситься до особливо активним алергенів, впливаючи на шлунково-кишкового тракту і, до того ж, може стати причиною алергії у період дорослішання дитини;
  • морепродукти, особливо мариновані, провокують алергію, так як рясне вміст солі надходить в грудне молоко і, відповідно, в організм немовляти.

Багато мам прислухаються до порад «бувалих» і прагнуть підвищити лактацію, спираючись на чай з додаванням молока, але як раз коров’ячий білок відноситься до сильних алергенів. Такий напій часто викликає у немовлят сильні коліки, рідкий стілець Рідкий стілець – розлад шлунка і висипання на тілі. Що стосується лактації, то її обсяг скоріше залежить від вживання гарячого. Для цього достатньо обмежитися неміцним зеленим і чорним чаєм, а також завареними травами, які стимулюють приплив молока: м’ята, материнка, чебрець. Від кави варто тимчасово утриматися, оскільки він діє збудливо на нервову систему малюка. А ось ряжанка і кефір Кефір: користь і шкода напою довгожителів можуть бути включені в щоденний раціон, так як кисломолочні продукти дуже рідко викликають алергічні прояви.

Харчова алергія може бути викликана і рослинним білком глютеном, який міститься в крупах. Тому навіть шматочок звичного хліба, мюслі або пластівці на сніданок позначаться негативно на дитину.

Томат вважається самим алергенним з овочів. Іноді така реакція може бути викликана гарбузом або морквою. Це саме можна сказати і до винограду, малині Чим корисна малина – властивості, про які ви не знали, полуниці.

Відносно яєць думки лікарів розділилися. Одні фахівці стверджують, що при годуванні грудьми є цей продукт не можна до півроку. Друга частина не погоджується з даними судженням. Алергенним є білок, а жовток рідко викликає побічні явища. Тому і рекомендується починати вживання яєць з жовтка, вірніше, з третьої його частини. Якщо після закінчення декількох діб у дитини не виникає почервоніння, то порцію можна збільшити до половинки. Таким чином дійти до вживання цілого вареного жовтка, а через місяць можна поступово додавати і білок.

Продукти, на які поширюються обмеження

Скласти повноцінне меню для годує грудьми мами досить просто, враховуючи, що на ряд продуктів встановлені тільки обмеження, тобто вживати їх можна, але з обережністю і дотримуючись помірність у харчуванні:

  • кукурудзяна і пшоняна крупа;
  • макаронні вироби;
  • свинина, баранина, сало;
  • сметана;
  • сири без добавок і гострого присмаку;
  • нерафінована кукурудзяна олія Олія кукурудзяна: користь і шкода для людини;
  • капуста, кабачки, гриби, бобові;
  • ожина, обліпиха, вишня;
  • осетер, скумбрія, кета.

Страви краще вживати у вареному, тушкованому вигляді або приготовані на пару, а ось смажене приготування варто виключити.

Підвищений вміст цукру як трудноусваиваемой елемента в раціоні годуючої мами може викликати алергію у дитини у вигляді шкірних висипань. Тому його вживання слід обмежити, а від солодкої випічки взагалі відмовитися.

З медом також необхідно проявити обережність. У початковий період грудного вигодовування не рекомендується вживати цю солодкість, а вже через чотири тижні можна спробувати один раз в три дні половину ложечки. Після трьох місяців за умови, що не спостерігається негативних явищ з боку дитини, дозволяється їсти щодня по одній ложці.

Найсуворіша дієта для годує грудьми мами повинна дотримуватися до тримісячного віку, а потім поступово асортимент харчування розширюється, в меню вводяться нові продукти, але обережність і пильність повинна залишатися як в перші тижні народження малюка.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code