Які крупи найкорисніші для жіночого здоров’я рейтинг
Каша – одне з традиційних страв исконно русской кухні. Наші предки не дарма їли її кожен день, адже крупи – це джерело енергії і джерело цінних мікроелементів. Сьогодні різні крупи є невід’ємною частиною правильного харчування. Сьогодні ми розповімо про те, які з них найкорисніші.
- Перше місце: перловка
- Друге місце: гречка
- Третє місце: пшоно
- Четверте місце: овес цільнозерновий
- П’яте місце: коричневий рис
- Шосте місце: житнє крупа
Перше місце: перловка
Відварну перловку називають кашею краси, так як вона містить велику кількість лізину – амінокислоти, яка приймає важливу участь у виробленні колагену. А адже саме він допомагає зберегти пружність шкіри і запобігає появі передчасних зморшок.
Регулярне вживання перлової крупи допомагає не тільки підтримувати красу шкіри, але і позбавитися від зайвої ваги. Цей продукт багатий клітковиною, яка надовго притупляє апетит і покращує перистальтику кишечника. Ще одна причина терміново включити перловку в раціон всім жінкам – наявність у складі вітамінів групи В, А, РР і Е.
Друге місце: гречка
У гречаній каші в достатку містяться харчові волокна, вітаміни В1, В2, В6, РР, Р і рутин, що володіє вітамінною активністю. На 100 г продукту припадає 12 г білків і лише 2,3 г жиру. За даними Національного центру біотехнології, гречка стимулює перистальтику кишечника і допомагає знизити рівень холестеріна.Еті якості роблять гречану крупу активним борцем із зайвою вагою і діабетом.
Джерело фото: pixabay.com
Гречка в великій кількості містить флавоноїди, які сприяють зміцненню судин. До речі, саме тому цю кашу часто призначають хворим після операції. Ця крупа багата і залізом, в зв’язку з чим її рекомендують для профілактики і лікування анемії.
Третє місце: пшоно
Це найкраща крупа для жінок, які займаються спортом. У ній є велика кількість фосфору, що відповідає за швидкість і міць м’язових скорочень. При цьому вона ефективно розганяє метаболізм, перешкоджаючи набору зайвої ваги.
Також пшоно ефективно очищає організм від накопичених токсинів, шлаків, солей важких металів і канцерогенів. А натомість насичує магнієм, калієм, вітамінами групи В і цінними амінокислотами.
Четверте місце: овес цільнозерновий
Такий овес багатий на магній, цинком, вітамінами А і Е, а також вітамінами групи В, але головна його цінність – бета-глюкан, які є дуже корисним підвидом клітковини. Вони підтримують тривале відчуття насичення і покращують роботу шлунково-кишкового тракту. Також дослідження довели, що бета-глюкан ефективно знижують концентрацію холестерину в організмі.
важливо! Каші швидкого приготування не мають нічого спільного з цільнозерновий вівсянкою. Від них більше шкоди, чим користі, тому що в їх складі багато цукру і смакових добавок.
П’яте місце: коричневий рис
Ця крупа багата калієм, а тому дуже корисна для серцево-судинної системи. Також вона благотворно впливає на травну систему, так як при перетравленні м’яко обволікає стінки шлунка. А ще бурий рис – джерело вітаміну B1, який запобігає розвитку хвороби бери-бери.
Джерело фото: pixabay.com
Тільки не забувайте, що корисний для здоров’я саме нешліфований рис. Він не білого кольору, а бурий або коричневий. Глікемічний індекс (тобто ступінь впливу продукту на рівень цукру в крові) у темного рису набагато нижче, чим у білого, а смак практично не відрізняється.
Шосте місце: житнє крупа
Житня каша – старовинне російське страва, відоме під назвою «заваріха». Однак сьогодні її рідко можна зустріти на наших столах. І зовсім даремно, адже вона є відмінним джерелом життєво важливих для організму речовин, таких як вітаміни групи В, залізо, калій, магній і амінокислоти. Вживання житній каші благотворно впливає на імунітет, роботу органів шлунково-кишкового тракту, здоров’я кісткової системи і щитовидної залози.