Якою має бути дієта при гастроентериті
Загальні принципи дієти
Якщо почалася гостра форма захворювання, то доцільно зовсім не їсти в перший день, інакше є ризик того, що слизові оболонки шлунку і кишечника будуть роздратовані ще сильніше. Гастроентерит призводить до забруднення організму токсинами, продуктами життєдіяльності. Токсини накопичуються в кишечнику і виходять при відмові від їжі значно швидше. Дуже важливо захистити свій організм від зневоднення, тому необхідно багато пити, слід вживати тільки чисту воду, без газу і смакових добавок.
Настої та чаї з лікарських трав теж можуть бути корисні, наприклад, чай з ромашки, але не можна пити його дуже гарячим, температура тіла буде оптимальною. Нерідко дане захворювання супроводжується нападами блювоти або нудотою, в цьому випадку не можна відмовлятися від пиття, так як зневоднення стає ще більш інтенсивним. Можна пити воду або чай невеликими ковтками, щоб не провокувати блювоту. Після того, як перший день загострення пройшов, дозволяється їсти сухарі, але вони повинні бути з простого пшеничного хліба. Можна замінити їх підсушений хліб, але він теж повинен бути білим.
Ні в якому разі не можна вживати в їжу сухарі з приправами, спеціями і смаковими добавками. Чи не підійдуть і сухарики з солоного хліба.
Кожен наступний день меню трохи розширюється, тому допускається вживання рису, але слід правильно готувати його. Вода повинна бути несоленой, без масла, молока, цукру і будь-яких спецій. Поліпшенню стану слизової шлунка сприяє сильно розварений рис, так як він володіє в’язкістю. Цей продукт корисний і тим, що сприяє зняттю діареї, яка нерідко є одним із симптомів гастроентериту. На п’ятий день можна вживати в їжу бульйон з курки, деякі варені овочі (морква, картопля), запечені яблука. Не варто їсти багато продукти, введені в раціон вперше після загострення, так як це може призвести до погіршення стану. Якщо після першого прийому їжі стан залишилося нормальним, то дозволяється в наступний раз з’їсти трохи більше.
Через кілька днів можна ввести в раціон інші дозволені продукти, серед яких крупа, деякі види фруктів і овочів, м’ясо і риба (нежирні).
Заборонені продукти харчування
Принципи харчування полягають в тому, що більшість продуктів вживати не можна, так як вони погіршують стан хворого і гальмують одужання. Нерідко симптоми хвороби пропадають вже через кілька днів суворої дієти, але це не повинно бути приводом для її припинення. Встановлений раціон слід дотримуватися хоча б 2-3 тижні, щоб гастроентерит не став хронічним. Виняток шкідливих продуктів допомагає шлунку і кишечнику швидше відновитися.
Продукти, які краще не вживати в їжу перший час після хвороби:
- фрукти і овочі в свіжому вигляді, так як вони містять багато клітковини і органічних кислот, шлунку складно переварити ці продукти, коли він ослаблений;
- не слід пити молоко і його похідні, так як це може погіршити деякі симптоми, посилити діарею, призупинити процес одужання;
- солодке теж необхідно повністю виключити, ці продукти порушують мікрофлору кишечника;
- смажену їжу важко перетравлювати навіть здоровому шлунку, а для хворого це справжнє випробування, без такої їжі вийде одужати набагато швидше;
- не слід вживати сіль, перець, спеції, маринади, так як ці продукти сприяють подразнення слизової шлунка, навіть після одужання не слід вживати їх у великих кількостях;
- копчена їжа теж є дуже важкою і її слід виключити повністю;
- забороняється вживати перший час не тільки солодкий шоколад, а й гіркий, так як і він подразнює слизову;
- різко загострити стан хворого можуть спиртні напої, тому потрібно повністю відмовитися від алкоголю;
- щоб в кишечнику не починалися процеси бродіння, необхідно відмовитися не тільки від квасу, але і від свіжого хліба і будь-який випічки.
Відмова від перерахованих продуктів не завдасть шкоди здоров’ю, так як більшість з них негативно впливають не тільки на органи шлунково-кишкового тракту, а й підвищують рівень холестерину, цукру в крові, впливають на роботу серця. Навіть по закінченні декількох тижнів не можна одночасно використовувати таку їжу у великих кількостях, інакше є ризик повторного загострення.
дозволені продукти
У перші дні список продуктів, які можна їсти, дуже малий, але поступово він збільшується. Дозволяється вживати в їжу сухарики з пшеничного хліба, кашу без солі і молока, варені фрукти і овочі, котлети, приготовані на пару, кисломолочну продукцію з низьким вмістом жиру (приблизно через тиждень після загострення).
Важливу роль відіграє не тільки склад і температура вживаних страв, але і їх розміри. Не рекомендується відразу починати їсти великі порції, це дасть навантаження на шлунок. Дробове харчування є оптимальним варіантом, який дозволяє не перевантажувати шлунок, при цьому не відчувати почуття голоду через недоїдання. Хоча організму в період відновлення потрібно багато рідини, запивати їжу не рекомендується, краще пити за годину до вживання їжі або після. Не слід випивати добову норму води за пару раз, також і їжу краще вживати частіше і трохи менше. Поліпшенню самопочуття сприяють невеликі порції.
При дотриманні режиму харчування та інших рекомендацій по лікуванню, неприємна симптоматика зникає вже через кілька днів, хворий відчуває помітне поліпшення стану, в зв’язку з чим може сильно зрости апетит. Не варто накидатися на їжу, дуже важливо стримувати себе в цей час, так як кишечник і шлунок ще не відновилися, і вони здатні перетравлювати тільки щадну їжу, що надходить в організм невеликими порціями. При обліку всіх рекомендацій і дотриманні дієти протягом пари тижнів, стан кишечника має не тільки покращитися, але і відновитися повністю, тоді можна вживати різну їжу, але слід пам’ятати про користь здорового харчування.
Дієта при гастроентериті у дітей
Це захворювання може з’явитися не тільки у дорослої людини, а й у дитини, тому слід знати, як допомогти йому в такій ситуації. Дієта у дитини повинна бути не менше суворої, чим у дорослого, так як потрібно якомога швидше відновити нормальне функціонування шлунково-кишкового тракту і зняти симптоми. Потрібно постаратися не давати дитині є хоча б перші кілька годин після загострення, але навіть після них не можна давати йому багато їжі. Дуже важливо, щоб дитина пив достатньо рідини, але це не повинні бути соки і тим більше газована вода. Організм дитини може піддатися зневоднення значно швидше, чим у дорослого. Щоб трохи урізноманітнити харчування, дітям можна давати фруктові пюре, але готувати їх краще самостійно, щоб виключити наявність цукру або добавок. Через кілька днів можна дати дитині курячий бульйон або м’ясо. Можна почати давати каші. Наступні пару тижнів потрібно ретельно підбирати продукти, перш чим давати їх дитині, щоб виключити повторне загострення і погіршення стану.
Щоб запобігти гастроентерит у дітей, необхідно ретельно промивати продукти харчування, дотримуватися правил гігієни, перешкоджати переїдання. Не слід давати дітям занадто багато жирної їжі, солодкого, а також використовувати багато спецій при приготуванні їжі. При наявності хронічної форми захворювання у дитини необхідно точно слідувати рекомендаціям лікаря, щоб захистити дитину від загострень.