Якою має бути дієта при нирковій коліці

У найпершу чергу необхідно зменшити кількість білків. При цьому харчування хворого повинно бути досить різноманітним, а приймати їжу потрібно часто, бажано кожні 5 годин, але невеликими порціями. Кількість спожитої їжі повинно бути достатнім, щоб задовольнити почуття голоду, але не настільки великим, щоб перевантажити органи травлення. Важливо знати, що переїдання і є однією з причин захворювань нирок, результатом яких і є ниркова колька.

Лікувальний стіл № 10 при ниркових кольках

Під час лікування хворобливих спазмів в нирках навіть до встановлення лікарем точного діагнозу і причин захворювання рекомендується дотримуватися дієти, яка покращує роботу не тільки нирок, але серця, судин, печінки і обмінних процесів в організмі. Називається вона лікувальний стіл № 10.

Лікувальний стіл № 10 грунтується на зниженні кількості жирів і вуглеводів і зменшенні калорійності як слідства.

Значно скорочується вживання солі, в ідеалі потрібно відмовитися від неї зовсім. Потрібно уникати важкої для перетравлення їжі: подібні продукти повинні бути повністю виключені, м’ясо і рибу можна їсти тільки вареними. Необхідно також максимально обмежити прийом продуктів, які дратують печінку, таких як тістечка, здобні та листкові вироби, ковбаси, жирне м’ясо, консерви, борошняні вироби, бульйони, страви з гороху, соуси, цибуля, часник, ікра, сири, яйця, соління, мариновані та квашені овочі, гірчиця, груба клітковина, всі види бобових, перець, гострі приправи, хрін, смажені млинці, какао, кава, шоколадні вироби, гриби.

Продукти, які заборонені категорично

Навіть до того як буде поставлений точний діагноз і встановлена ​​причина, по якій виникла ниркова колька, потрібно відмовитися від таких продуктів, які можуть її викликати або посилити:

  • абсолютно все солоні або смажені продукти;
  • шоколадні продукти, какао і міцний чай;
  • копчення, м’ясні бульйони, ковбаса, печінка, нутрощі тварин і птахів;
  • продукти з вмістом щавлевої кислоти, такі як щавель, буряк, бобові, томати, морква;
  • абсолютно все молочні та сирні продукти (за винятком кисломолочних);
  • спиртні напої будь-якого виду і фортеці;
  • не рекомендується рослинне масло;
  • продукти, які можуть посилити спазм через вміст в своєму складі ефірних масел (цибуля, часник, гострі спеції, прянощі);
  • варто відмовитися від газованої води і напоїв;
  • слід максимально зменшити кількість фосфоро- і каліесодержащіх продуктів, таких як сир, горіхи, банани і цукати;
  • максимально зменшити вживання або зовсім відмовитися від солі.

При будь-якому захворюванні нирок варто категорично відмовитися від лікувального голодування.

Їжа при болях в нирках повинна бути поживною і калорійної, для того щоб ослаблений організм не витрачав на своє підтримку накопичені білки, так як це супроводжено виробленням шкідливих речовин і додатковим навантаженням на нирки. Навантаження ж на хворі нирки зведе вплив дієти до нуля.

Дозволені страви при нирковій коліці

Щоденне харчування ділиться приблизно на п’ять або шість невеликих порцій для кожного з прийомів їжі окремо.

Раціон може містити в своєму складі наступні продукти:

  • різноманітні зернові крупи, з яких можна варити як супи, так і каші;
  • салати з самих різних свіжих овочів і фруктів, але не варто заправляти їх рослинною олією або потрібно зменшити його кількість до мінімуму;
  • найрізноманітніші супи і супи-пюре з овочів;
  • відвари з плодів шипшини;
  • максимально комфортне для організму кількість м’якої або джерельної води, бажано вживання води в кількості не менше двох літрів на добу;
  • кип’ячена вода з додаванням лимона або лимонного соку;
  • слабо заварений зелений чай;
  • різноманітні кисломолочні продукти (крім сиру);
  • тушковані і запечені овочі в будь-якій кількості і складі;
  • овочеві соки – як свіжовичавлені, так і компоти;
  • петрушка;
  • фрукти і ягоди – як в компотах, так і в сирому вигляді;
  • сметана замість майонезу для заправки страв;
  • цукор і мед можна вживати без обмежень;
  • дозволено приправляти страви лавровим листом, корицею;
  • мінеральна несолона вода;
  • особливо корисні брусниця і суниця;
  • кавуни та гарбуза;
  • березовий сік.
  • селера і шпинат.

розвантажувальні дні

Необхідність розвантажувальних днів може визначити тільки лікар, не варто проводити їх без його консультації і спостереження за перебігом процесу.

Суть розвантажувальних днів перш за все полягає в тому, що потрібно вживати тільки один якийсь продукт або одне якесь страва.

Кількість кожного страви повинно бути розраховане оптимально, щоб не виникало ні почуття голоду, ні почуття переїдання.

Вівсяна каша підходить найбільше для проведення таких розвантажувальних днів, але варити її потрібно без додавання солі (можлива заправка медом, відваром шипшини або сухофруктів).

Дуже рекомендується проведення розвантажувального дня повністю на овочевих салатах, особливо огірковим. Рослинного масла можна додавати зовсім небагато.

Дуже корисна розвантаження за допомогою «кавунової дієти».

Гарного результату можна досягти «фруктовим днем». Фрукти можна поєднувати зі сметаною. Банани при цьому не рекомендуються.

Варто пам’ятати про те, що дієта не може бути замість лікування, але вона здатна значно полегшити стан і попередити повернення хвороби знову.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code