Яку дієту необхідно дотримуватися при варикозному розширенні вен на ногах?

  • відновити кровотік в нижніх кінцівках;
  • очистити організм пацієнта від токсинів;
  • знизити навантаження на судини.

Дієта може стати як профілактичним заходом при перших ознаках захворювання, так і важливим моментом при підготовці до операції на пізніх стадіях хвороби. Розробляється лікуючим лікарем, що враховує всі важливі особливості організму пацієнта: віз, вік, спадковість і загальний стан здоров’я. Важливим моментом також є спосіб життя пацієнта.

Цілі дієтичного харчування

Крім перерахованих вище переваг дієти при варикозі, лікарі ставлять цілком конкретні цілі:

  • знизити в’язкість крові, і, як наслідок, збільшити трофічні властивості, знизивши при цьому артеріальний тиск;
  • зняти набряклість, в достатній мірі забезпечуючи організм рідиною;
  • зміцнити судини, загальмувавши розвиток хвороби;
  • прибрати зайву вагу – його наявність серйозно гальмує будь-яку терапію, роблячи лікування практично безглуздим.

Які продукти корисно вживати?

Сама по собі дієта досить сувора, але обмеження не призводять до проблем зі шлунком або кишечником. Правильно складене меню дозволяє повністю забезпечити організм пацієнта всіма необхідними речовинами. У список рекомендованих продуктів включають:

  • вода – не менш двох літрів в день, частину можна вживати у вигляді соку, чаю і т.д .;
  • сухофрукти – в помірних кількостях допомагають розріджувати кров, деякі вважають за краще їсти їх замість солодощів;
  • спеції (в помірних кількостях) – чебрець, куркума, імбир і карі, дозволяють поліпшити смак страв, забезпечуючи організм активними рослинними речовинами, корисними для крові;
  • горіхи і боби – є постачальниками рослинного білка і вітаміну Е;
  • водорості – багаті мінералами, які зміцнюють судини;
  • фрукти і ягоди – повні вітамінів, в деяких містяться речовини, що підвищують рівень гемоглобіну;
  • морепродукти – містять жири, через яких розсмоктуються холестеринові бляшки також корисні для зміцнення імунітету;
  • пророщене пшениця – допомагає очищати організм, насичує його вітамінами, жирними кислотами і амінокислотами.

Що не можна їсти при варикозі?

Частина продуктів занадто погано впливають на стан крові в цілому, так що їх на період дієти необхідно повністю виключити з раціону. При важких формах захворювання від прийому їжі з даного списку необхідно відмовитися на постійній основі (до тих пір, поки протилежне не скаже лікар).

  • алкоголь;
  • консерви;
  • жирні м’ясні бульйони;
  • жирна їжа в принципі;
  • копченості;
  • цукор;
  • чорний чай;
  • кава.

Список не такий великий, але деяким пацієнтам складно відмовитися від звичної солодкої булочки або чашки чаю. Варто пам’ятати, що від дотримання дієти залежить здоров’я пацієнта – а воно набагато важливіше хвилинного задоволення від прийняття алкоголю або з’їденої цукерки.

складання раціону

Виключити з раціону шкідливі продукти тільки половина справи, необхідно правильно організувати режим харчування таким чином, щоб харчування при варикозному розширенні вен на ногах реально стало корисним. Правила прості і, в принципі, є невід’ємною частиною правильного харчування, але багато хто забуває їх виконувати:

  • сніданок обов’язковий – перший прийом їжі завжди повинен бути спрямований на отримання достатньої дози вуглеводів і білків;
  • необхідно їсти часто, але невеликими порціями – розбиття їжі на п’ять невеликих порцій (мінімум!) дозволяє рівномірно навантажувати травну і кровоносну систему;
  • не можна їсти перед сном – краще випити склянку-другу води або нежирного кефіру, якщо сил зовсім немає;
  • не варто пити під час їжі.

Як харчуватися не тільки правильно, але й смачно?

Для багатьох слово "дієта" стає справжнім вироком – як так, необхідно обмежувати себе у коктейлі. Дотримання кількох простих порад дозволить пройти через цей етап без особливих проблем, і в подальшому продовжити харчуватися правильно:

  • салати можна робити на рослинному маслі (якщо є можливість, набувають оливкову чи рослинну з додаванням оливкової) – так вони набагато смачніше і вітаміни засвоюються краще;
  • окрошка і щі (або будь-який інший зелений суп) поживні і добре втамовують спрагу, так що в жарку пору року краще перейти на них;
  • яловича печінка – дуже корисний продукт, з якого легко приготувати домашній паштет (провернути в м’ясорубці з овочами, дозволеними спеціями і рослинним маслом);
  • каші – прекрасний варіант для щоденного харчування (добре насичують і сповнені корисними речовинами, засвоюваними травним трактом), а якщо вибирати різні крупи і підходити до процесу з часткою фантазії, вони не встигнуть набриднути;
  • трав’яні чаї набагато корисніше чорних – збори краще купувати в аптеках, в них мінімум домішок, які можуть мати негативний вплив на організм;
  • воду краще брати бутильовану, з мінеральних джерел.
  • не варто переїдати – навіть якщо зараз ситість пацієнт не відчуває, вона прийде трохи пізніше, тому що відповідальні за це рецептори працюють із запізненням.

Приклад корисного меню

Не варто вважати це меню істиною в останній інстанції – набагато краще буде, якщо дієту підбере лікар. Цей список підійде хворим, які з якоїсь причини не можуть прямо зараз звернутися до фахівця, або чекають черги на прийом.

  1. Стакан води натще. Овочевий салат і невелика тарілка каші.
  2. Імбирний чай. Невелика тарілка каші, бутерброд з нежирного сиру з помідорами на чорному хлібі.
  3. Трав’яний чай. Каша з додаванням свіжих ягід і фруктів.
  4. Натуральний сік. Сир (можна додавати горіхи, сухофрукти та фрукти за смаком, але не джеми і варення) і невеликий хлібець.
  1. Ізюм або будь-які сухофрукти (до 100 грам), трав’яний чай.
  2. Натуральний йогурт зі свіжими ягодами.
  3. Запечене в меду яблуко з горіхами.
  4. Свіжі фрукти в невеликій кількості.
  1. Овочевий суп на курячому бульйоні, відварене філе риби (бажано морської або червоною), на гарнір – будь-які овочі на пару.
  2. Гарбузовий суп-пюре, картопляне пюре і запечена риба.
  3. Сочевичний суп, каша і фрикадельки на пару.
  1. Салат з морепродуктів з морською капустою.
  2. Овочевий салат і червона риба (відварна або на пару).
  3. Відварна куряча грудка, на гарнір – овочі.
  1. Фруктовий салат, при бажанні – нежирний йогурт.
  2. Натуральний сік з м’якоттю.
  3. Пара зернових хлібців з томатним соком.

Допускаються невеликі перекуси між прийомами їжі, але вони повинні бути корисними: невелика кількість фруктів, горіхів або сухофруктів. Ніякої випічки і солодощів!

Висновок по темі

Нехтувати дієтою ні в якому разі не варто – правильно підібраний раціон харчування є невід’ємною частиною терапії на будь-якій стадії захворювання. З нею лікарям набагато простіше домогтися позитивних результатів у лікуванні, а пацієнти відзначають значне поліпшення загального стану.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code