Яніна мелехова: «процес приготування їжі для мене природний і легкий»

Актриса, яка зіграла в «Стилягах» і «Мисливці за діамантами», народилася в Білорусії. поговорив з артисткою про білоруській кухні

– Яніна, білоруська кухня славиться своїми стравами з картоплі. Розкажіть про свої улюблені.

– Найвідоміша страва білоруської кухні – це деруни. Я його дуже люблю, але готую і їм рідко, так як воно досить калорійно. У нашій сім’ї є свій фірмовий рецепт: картопля трьом на крупній тертці, тоді деруни при смаженні стають хрусткими і краще тримають форму. Деруни роблять з різними начинками (як в російській кухні млинці): з м’ясною, з сиром і навіть з докторською ковбасою. Такі деруни їдять з великою кількістю сметани. Ще в Білорусі люблять і часто готують картопляні зрази. А ось окрошку, яку я вперше спробувала в Росії, до сих пір не можу прийняти. Мені більше до душі наш борщ – холодний, солодкий суп з буряка. Готується відвар буряка, буряк натирається на тертці, потім нарізають свіжий огірок і відварене яйце, додають різноманітну зелень. Чим солодший буряк, тим суп виходить смачніше. Якщо буряк недостатньо солодка, суп можна підсолодити цукром. Спробуйте, дуже смачно.

– Хто вчив вас готувати?

– Я вмію готувати практично всі страви білоруської кухні. Готувати спеціально мене ніхто не вчив, процес приготування їжі для мене природний і легкий, це закладено в мені з народження. Я дуже добре розрізняю смаки продуктів. Досить спробувати страва, і я вже розумію, що входить до складу. Але зізнаюся: є я люблю більше, чим готувати. (Сміється.) Тому роблю це швидко. На приготування обіду у мене йде не більше тридцяти хвилин. При цьому одночасно працюють всі конфорки: вариться відразу перше, друге, салат і компот.

– У вас є фірмові рецепти?

– Так, це деруни з начинкою з сиру.

Деруни з сиром від Яніни Мелехової

Інгредієнти: картопля, сіль, борошно, сушений часник і цибулю, розсипчастий сухий сир, яйце, цукор.

Спосіб приготування: натерти картоплю на тертці, додати сіль за смаком, ложку борошна, дрібку сушеного часнику і цибулі. Все перемішати. Сирна начинка робиться як тісто для сирників: сухий сир змішати з яйцем, додати сіль, цукор. Далі зробити шари: ложка картоплі, ложка сирної маси, зверху знову шар картоплі. І обсмажити на помірному вогні з двох сторін. Виходить швидко, ситно і смачно.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code